Citytrip dichtbij

Normandië

Frankrijk is een prachtig vakantieland en deze pracht kan men eigenlijk al relatief vlot bewonderen. Enkele van de populairste Franse bezienswaardigheden kan men vlak over de landsgrens aanschouwen: de Eiffeltoren in Parijs, het kasteel van Versailles en de Mont Saint-Michel zijn hier voorbeelden van. Ook de Normandische regio mag men gerust vermelden. Hoogstwaarschijnlijk doet deze regio wel een belletje rinkelen. De landingsstranden van D-Day lokken een hoop oorlogstoersime, maar er zijn een hoop andere hoogtepunten.

Bezienswaardigheden in Normandië

De Mont Saint-Michel

Voor Nederlanders en Belgen ligt deze plek ietwat ongelukkig. Het is zowat het verste punt van Normandië. Onderweg valt een hoop te beleven. Denken we maar aan de invasiestranden, steden Rouen en Caen en Honfleur zijn voorbeelden. Stuk voor stuk hoogtepunten van de regio.

Het rotsachtige getijdeneiland lokt jaarlijks meer dan drie miljoen bezoekers. De Mont Saint-Michel met de abdij en de baai zijn geclassificeerd als UNESCO Werelderfgoed.

Rouen

Vroeger werd gesproken van Laag- en Hoog-Normandië en Rouen was dan de hoofdplaats van het hoger gelegen deel en Caen van het lager gelegen deel. Sinds 2016 is Rouen de hoofdplaats van gans Normandië. De historische stad is eigenlijk een citytrip van enkele dagen waard. Dankzij de centrale ligging kan de stad ook dienen als uitvalsbasis.

Meerdere kathedralen, markten met een rijke historie, een hoop winkels en vakwerkhuizen zijn de voornaamste troeven. We raden je aan om hier een hotel te boeken tijdens een vakantie. De stad op zich is het bezichtigen waard en een hoop bezienswaardigheden liggen in de onmiddellijke omgeving.

Etretat en Honfleur

Deze twee plaatsjes liggen vlakbij elkaar. Etretat staat bekend vanwege de kliffen. Een wandeling op deze kliffen is dan ook een must do. In het centrum van Honfleur staat de haven centraal. Pittoreske plaatsen en men kan van het ene punt naar het andere rijden via de gigantische Pont de Normandie, een gigantische tuibrug. Ook Le Havre komt men tegen. Een grotere stad, maar absoluut geen bezoekje waard.

Tuinen van Monet

In het plaatsje Giverny kan men de tuinen van Claude Monet opmerken. De schilder woonde er van 1883 tot 1926 en voornamelijk zijn tuinen zijn tegenwoordig een toeristische trekpleister. Het huis en de tuinen werden in ere hersteld door een fonds. De bloementuin en de Japanse Watertuin waren een inspiratiebron voor de schilder. Begrijpelijk, wat het zijn fraaie plaatsen. Onze tip: zeker een ommetje waard, maar probeer tickets op voorhand aan te schaffen. In het hoogseizoen is er vaak een wachtrij en tijdens een vakantie is het minder aangenaam om langere tijd aan te schuiven.

Operatie Overlord

Een deel van Normandië wordt in verband gebracht met D-Day (6 juni 1944). Operatie Overlord was tijdens de Tweede Wereldoorlog een codenaam voor de invasie van de westerse geallieerden op de Normandische stranden. De cijfers waren hallucinant bloederig en onder het motto ‘never forget’ kan men tegenwoordig nog steeds een hoop zaken aanschouwen die herinneringen opbrengen. We raden je dan ook aan om musea in verband met Wereldoorlog II te bezoeken, rij ook eens richting de invasiestranden en sta even stil bij de vele begraafplaatsen.

Een weekend Normandië hoeft helemaal niet in het teken te staan van het oorlogsverleden. Voornamelijk de invasiestranden ten noorden van Caen en die streek doen herinneren aan het oorlogsverleden, maar men kan er ook perfect een hoop andere (niet gelinkt aan de Tweede Wereldoorlog) activiteiten plannen.

Tapijt van Bayeux

Dit unieke historische kunstwerk vertelt het verhaal van de Normandische verovering van Engeland in 1066. Het linnen doek meet maar liefst 70 meter. Het wordt beschouwd als één van de belangrijkste middeleeuwse kunstschatten ter wereld.

Pays d’Auge en La Suisse Normande

Ten westen van hoofdplaats Rouen kan men Pays d’Auge ontdekken. Het geldt als een typische Normandische streek met een hoop lekkere streekproducten. Camembert, cider en Calvados zijn de voornaamste. Men kan het landschap van deze streek het best omschrijven met volgende begrippen: heuvels en valleien, een hoop fruitboomgaarden en nog meer verschillende ciders, kleine kastelen en romantische dorpen, vakwerkhuizen en landwegen. De fiets meenemen tijdens de trip is hier een goed idee. Bekendere steden zijn Lisieux, Deauville, Honfleur en Trouville-sur-Mer.

Wandelaars zijn ook goed af in La Suisse Normande. De regio rond de Orne kenmerkt zich door heuvels, kliffen, bossen en charmante dorpen. klimmen en kanovaren is hier perfect mogelijk.

Meer Normandië

Het is een onmogelijke opdracht om zo’n regio samen te vatten in enkele hoogtepunten. Een algemene top 10 formuleren lukt wel, maar niet iedereen heeft interesse in een algemene trip. Een kenner en ‘liefhebber’ van de Tweede Wereldoorlog zal meer interesse vertonen in musea omtrent deze gebeurtenis en wenst dan ook meer gedetailleerde informatie. Een andere toerist heeft het dan meer weer begrepen op de cider van de streek en wenst de beste ciderboerderijen te verkennen. Iedereen heeft andere interessegebieden en net daarom is het altijd belangrijk om zelf nog even op onderzoek te gaan alvorens af te zakken naar een streek. Normandië is een ideale citytrip dicht bij huis.

Een rondreis

Zak gerust met de wagen af naar deze regio. Het kost een klein bedrag aan tol, tenzij men opteert voor de tragere secundaire wegen. De wagen stelt je in staat om rond te toeren en net dat is belangrijk tijdens een trip naar Noord-Frankrijk. De steden en hoogtepunten liggen nogal verspreid. Men kan bijvoorbeeld gerust enkele nachten doorbrengen in de historische stad Rouen, maar mits wat rondrijden kan men ook Honfleur, Etretat en de tuinen van Monet bezoeken. Zijn er meerdere dagen beschikbaar? Vertoef dan eerst enkele dagen in Hoog-Normandië en rij nadien door naar Laag-Normandië. Dankzij dergelijke rondreis haal je het beste uit de regio.

Wil je blijven overnachten?

Zoek je een hotel of accommodatie om bij te overnachten? Bekijk voor de beste aanbiedingen op Booking.com, Hotelspecial.be, en Trivago.be.