Citytrip dichtbij

Fietsen aan het Lago Maggiore

Vertrek je binnenkort op reis richting de Noord-Italiaanse meren en ben je misschien van plan om het fietsenrek met enkele fietsen mee te nemen? Zeker doen! Fietsen rond en aan het Maggioremeer is een zeer leuke bezigheid. Anno 2020 kon men opmerken dat ze rond het meer volop bezig zijn met fietsveiligheid. Rond het meer merkt men eigenlijk één hoofdweg op. Deze is bijzonder smal op bepaalde plekken en in het hoogseizoen is de weg wel vaker verzadigd. Her en der ziet men wegenwerken om de wegen te verbreden. Voorlopig kan men de hoofdweg perfect berijden per fiets. De veiligheidsregels in acht nemen en rijden van stad naar stad is een leuke belevenis. Vaak kan men ook een minder drukke weg langs de oevers van het meer gebruiken.

Fietsen gebruiken aan het meer

Een tijdje terug nam ik enkele fietsen (een elektrische fiets voor vrouwlief en een mountainbike voor mijzelf) mee naar het Lago Maggiore en volgende uitstappen werden georganiseerd:

Klim monte Mottarone

In Stresa kan men beginnen aan de klim van de Mottarone. Het ritje naar Stresa neemt zo’n 11 kilometer in beslag (natuurlijk afhankelijk van de plaats van logeren) en de beklimming is dan weer goed voor 20 kilometer en dik 1100 hoogtemeters. Halverwege de klim kan men even halt houden in de botanische tuin. Op de top van de Mottarone staat een gratis laadstation voor elektrische fietsen en ook de eigen energiereserves kunnen worden bijgetankt middels een pasta!

Elektrische fietsen zijn wel degelijk een meerwaarde, maar met zo’n fiets een berg beklimmen à la Mottarone is niet altijd mogelijk. Huur je een elektrische fiets, vraag dan eerst eens het bereik en de sterkte van de motor na. Bepaalde fietsen kunnen gemakkelijk een ritje van 50 kilometer aan en andere fietsen lopen na 20 kilometer leeg.

Ritje naar Verbania

We verbleven op zo’n 6 kilometer van het centrum van Verbania. De rit naar het stadscentrum verliep niet via de drukke hoofdweg, maar via een secundaire weg vlak aan het water, deels autoluw. Hier kon men tot ’s avonds laat volle terrasjes opmerken. Ook straattheaters zorgen voor de nodige ambiance.

Van de hoofdweg

op de hoofdweg kan men veel verkeer opmerken, maar eenmaal men deze weg verlaat is het een stuk kalmer. Fietspaden zijn er dan niet meer, maar het is er vaak wel leuk om te fietsen. Merk trouwens op dat er nauwelijks vlakke stukken zijn. Het meer wordt omringd door bergen en heuvels en tijdens een fietstochtje zal men dus de nodige hoogtemeters moeten trotseren.

Men kan trouwens ook gewoon de hoofdweg volgen en rijden van stad naar stad. De charmante, romantische plekjes stapelen zich op rond het Italiaanse meer.

Fietsroutes

Op het wereldwijde net kan men een hoop fietsroutes vinden en vaak kan men deze downloaden en opladen op de GPS. Voornamelijk voor wielerliefhebbers is dit een interessant gegeven. Zo kan men ritjes van 100 kilometer met meer dan 3000 hoogtemeters opladen, maar ook kortere ritjes met iets meer vlakke kilometers.

Fietsen meenemen naar de Italiaanse meren? Zeker! Er mogen dan voorlopig wel nauwelijks fietsvoorzieningen zijn, maar het is zeker en vast veilig fietsen. Italië is trouwens een fietsland in hart en nieren en er is dus zeker respect voor de fietser.

Meer weten? Bekijk Maggiore.be

Wil je blijven overnachten?

Zoek je een hotel of accommodatie om bij te overnachten? Bekijk voor de beste aanbiedingen op Booking.com, Hotelspecial.be, en Trivago.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *