Citytrip dichtbij

Kwaremont wandeling

Natuurpracht in Vlaanderen is vaak moeilijk te vinden. Er zijn groene zones, weilanden en bossen, maar echt uitgestrekt zijn deze gebieden vaak niet. Doorgaans zal men een autoritje willen maken richting de Belgische Ardennen alvorens in eigen land van veel natuurpracht te kunnen genieten. Een grotere groene zone in Vlaanderen zijn de zogenaamde Ardennen. Het gebied is niet duidelijk omlijnd, maar over het algemeen is het de stad Oudenaarde (arrondissement) en de steden Zottegem en Geraardsbergen. Het is een groot gebied en vaak wordt het ‘Kluisbos’ aangeduid als het epicentrum. De Hotondberg ligt op de grens van Ronse en Zulzeke, vlakbij het Kluisbos. Dit is tevens het hoogste punt, 145 meter hoog.

Laat het bos links liggen en parkeer je wagen op de ‘Kwaremont’. Een kleine plek vlakbij het bos met een mooie witte kerk en enkele gezellige eetcafeetjes vlakbij. Na een fikse wandeling hier een pannenkoek eten is bevredigend.

Waar wandelen?

De pracht van de streek verkennen doet men het best aan de hand van een wandeling. Nadat de wagen op het Kwaremontplein werd geparkeerd zijn er meerdere mogelijkheden. We overlopen enkele ideeën.

De panoramaroute

Een leuke, uitdagende wandeling start aan de kerk van Kwaremont. Gedurende een wandeling van 16 kilometer wandel je onder andere door het charmante Zulzeke. Voornamelijk op de top van de Hotond – het hoogste punt in de streek – kun je dan genieten van de mooiere panorama’s. Wandel door de charmante dorpjes Zulzeke en Kwaremont. De wandeling is goed aangegeven aan de hand van pijlen. Een groot deel van de route loopt door zogenaamde trage en stille wegen en omwille van deze reden is de route niet ‘buggyvriendelijk’.

Richting het bos

Steek de N36 over en wandel richting het Kluisbos. In en rond het bos kan men de wandeling best pittig maken door af en toe eens te dalen en vervolgens weer te stijgen. Men kan ook van de top van de Kwaremont naar de toren (een eettent) in het Kluisbos wandelen zonder al te veel hoogtemeters, dit doet men uiteraard door op dezelfde hoogte te blijven. Het bos is voornamelijk tijdens het weekend een populaire plek voor wandelliefhebbers.

Georganiseerde wandelingen

Een leuke manier om de streek te verkennen is door deel te nemen aan een georganiseerde wandeling. Voor een klein bedrag kan men dan een route kiezen. Vaak zijn er routes voor gezinnen (rond de 6 kilometer), maar ook afstanden van meer dan 50 kilometer zijn soms voorhanden. Vaak kan men kiezen uit een zestal afstanden. Men kan dus de wandeling afstemmen met het niveau van de deelnemers.

Op deze manier leert men de streek kennen. De wandelingen worden georganiseerd door lokale wandelclubs en bijgevolg kiezen ze er de mooiste, trage wegen uit. Het is een leuke manier om de streek te verkennen. Vaak kan men ook pauzeren bij meerdere rustposten. Voor een schappelijke prijs kan men dan de energiereserves aanvullen.

Wil je blijven overnachten?

Zoek je een hotel of accommodatie om bij te overnachten? Bekijk voor de beste aanbiedingen op Booking.com, Hotelspecial.be, en Trivago.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *