Citytrip dichtbij

Gardameer met de auto

Bij de zoektocht naar een gepaste autovakantie kan men opmerken dat er eigenlijk een hoop mogelijk is. Net over de Belgische grens ken men de Franse streken Bretagne en Normandië opmerken en in Duitsland is er dan weer de streek rond de Moezel. Vlakbij en toch allemaal zeer leuk! Het is ook mogelijk om iets verder te reizen. Onder meer Oostenrijk, Spanje, Kroatië en Italië hebben ook een hoop te bieden op het vlak van autovakanties. In dit artikel gaan we dieper in op Noord-Italië. De streek is gekend vanwege de vele, prachtige meren. Het Lago Maggiore (maggioremeer) is een parel, maar ook het Gardameer is absoluut een bezoekje waard. Wij bezochten dit meer in combinatie met andere meren in het jaar 2019. Een jaar later – nu dus, in 2020 – krijgt de regio net voor het hoogseizoen zware klappen dankzij het Coronavirus. Hopelijk herstelt de regio tamelijk rap van deze mokerslag en floreert het toerisme terug, want dergelijke Italiaanse pracht is het waard om internationaal aandacht te genieten.

Toeristische plek Sirmione

Rijden naar het meer

De rit Brussel – Lago di Garda meet ongeveer 1100 kilometer (relatief gezien is dit best dichtbij). Er zijn verschillende routes mogelijk en moderne GPS-systemen zullen aan de hand van eventuele files, drukte, wegenwerken en kosten opteren voor een bepaalde route. Op voorhand even kijken welke route je wenst te nemen is verstandig. Mogelijke kosten: tol, vignet in Zwitserland (44,40 euro), vignet in Oostenrijk en natuurlijk ook de brandstof. In het hoogseizoen zijn de wegen vaak verzadigd. Rond de Italiaanse meren is het druk en is de snelheid beperkt. Het laatste deel van de reis verloopt dus zeker moeizaam. De Gotthardtunnel en verkeersinfarct komen in het hoogseizoen ook vaak samen. Uren aanschuiven is er dan dagelijkse kost, helaas! Verstandig rijden, voldoende rusten en eventueel de rit opsplitsen zijn de mogelijkheden.

Hotel aan het Gardameer

Eenmaal aangekomen aan het meer vertoeven we in het hotel Porta Del Sole in Soiano Del Lago. Het hotel telt 4 sterren. Zwembad met een heerlijk zicht – kamers met hetzelfde sublieme zicht en een zeer uitgebreid ontbijtbuffet zijn de kenmerken. Het zwembad biedt wel degelijk een meerwaarde. In het hoogseizoen is het tussen 14u en 16u vaak enorm warm/heet en dan kan een verfrissende duik wel als zeer aangenaam worden ervaren. Enkele impressies:

Het zwembad, uitstekende service en ook een leuke ligging in de regio maken van dit hotel een absolute topper. Informatie, prijzen en beschikbaarheid: neem een kijkje hier.

Er zijn voldoende mogelijkheden qua overnachten in de toeristische regio. Een bed vinden is dus helemaal niet moeilijk. Van een simpele camping tot peperdure glamping en van een simpel vakantiehuisje tot een luxueuze villa, voor iedere prijsklasse is er wel wat wils. Rond het meer zijn er plaatsen die gekend staan als tamelijk rustig, maar ook levendige, toeristische plekken. Her en der wat klikken op het net een er wordt meteen een passende accommodatie gevonden.

Hoogtepunten rond Soiano Del Lago

Rondom het meer kan men een hoop activiteiten opmerken. Wij verbleven 4 nachten in Soiano Del Lago en in de omgeving werden enkele uitstappen georganiseerd. Het hoeft dus geen betoog dat wij slechts een klein deel van het meer hebben verkend. Is het de bedoeling om gans het meer te verkennen? Dan kan men eventueel de reis opsplitsen en op twee verschillende plaatsen logeren.

In dit artikel zullen we dus niet veel informatie verschaffen omtrent de oostkant van het meer, maar enkel omtrent hoogtepunten in de omgeving van het bovengenoemde hotel.

Salo

We rijden met de fiets richting Salò. Een fietstochtje van 13 kilometer. Kort, maar best pittig wegens een hoop hoogtemeters. Salo is een prachtige badplaats. Het oude centrum is voetgangersgebied en bestaat uit een wirwar aan steegjes met een hoop winkels en restaurants. Zaterdagochtend is er trouwens de wekelijkse markt. Hier kan men op een wandelpad rond het meer een fikse wandeling maken. Strandbars en zones voor zonnekloppers lokken een hoop toeristen. Het is een baai, dus aan de ene kant kan men ook nog eens genieten van een mooi zicht over de stad.

Rocca di Manerba

In Manerba del Garda is de belangrijkste bezienswaardigheid de Rocca. Het is een rots met een hoogte van 217 meter. Eenmaal boven kan men genieten van een mooi zicht op het Gardameer. De baai en het haventje van Torchio en ook 2 eilanden: Isola di Garda en Isola di Conigli kan men bewonderen. Voor de romantici onder ons: hier de zonsondergang meemaken is een leuke ervaring.

Rechts kan men de rocca opmerken.

Sirmione

De parel van het Gardameer, zo luidt de bijnaam van deze historische stad. Het oude centrum is gelegen op een schiereiland. In het hoogseizoen kan men een heuse verkeersproblematiek opmerken. De weg richting de stad is eigenlijk een opéénstapeling van parkeerterreinen. Vaak is het dan tevergeefse moeite om een plekje te vinden. Een hoop fileleed kan men dan opmerken. Bezoek je de stad? Opteer dan voor de gratis parking ver buiten het centrum. Eventueel kan men fietsen meenemen en dan fietsen naar de oude stad.

Bij de ingang van de oude stad kan men het kasteel Rocca Scaligera (15de eeuws) opmerken. Eenmaal binnen is het een idyllisch beeld. Smalle steegjes, veel eetgelegenheden, toeristenwinkeltjes, drukte, op het water veel kleurrijke bootjes en de ultieme Italiaanse charme komen hier samen.

Riva del Garda en Cascate del Varone

In het uiterste noorden van het Gardameer kan men Riva del Garda opmerken. In het oosten wordt de plek begrensd door de Monte Baldo (2218 meter) en in het westen door de Monte Rochetta (1575 meter). Op het centrale plein kan men de Torre Apponale uit 1220 beklimmen en het panorama bewonderen. Het Palazzo Pretorio uit 1375 en het kasteel op de helling van de Monte Rochetta zijn de voornaamste hoogtepunten in de buurt.

Op een kleine 4 kilometer van dit stadje kan men trouwens een prachtig stukje natuur bewonderen, de Cascate del Varone. Een waterval stort via een rotsstructuur naar beneden. Wondermooi en bovendien lekker verfrissend.

Limone Sul Garda

De rit naar Riva del Garda kan best lang zijn. Zeker indien je verblijft in het zuiden en vervolgens naar het meest noordelijke punt van het meer moet rijden. Gelukkig komt men onderweg ook nog een hoop leuke plekjes tegen. Onder andere Limone sul Garda.

In de buurt kan men trouwens een heus huzarenstukje opmerken, de Ciclopista del Garda. De meren trekken een hoop fietstoerisme, maar de infrastructuur kan een stuk beter. Het is de doelstelling om een fietspad rond het volledige meer te creëren en het eerste stukje kan men hier bewonderen. Het is slechts enkele honderden meters lang voorlopig, maar het is veelbelovend. Leuk om eens af te fietsen/wandelen indien je toch in de buurt passeert.

Italiaanse meren

Er zijn een hoop meren daar in Noord-Italië en allen zijn ze wel een bezoekje waard. Men kan perfect een weekje vullen aan het Gardameer, maar indien het de bedoeling is om daguitstapjes te regelen, dan kan men de trip het best opsplitsen. Enkele dagen aan de oostkant en nadien enkele dagen aan de westkant bijvoorbeeld. Of eerst 4 dagen aan het Gardameer en nadien 4 dagen aan het Maggioremeer, uiteraard met tussenstop in Bergamo en/of Milaan.

Veel hangt af van de reisdoelen. Sommige gezinnen hebben soms behoeft aan een rustdag aan het water en andere gezinnen verkennen dan weer liever alle dorpjes en hoogtepunten rondom het ganse meer. Het laatste gezin boekt dan misschien best verschillende accommodaties. Bovenstaande heeft ook aan dat het samenstellen van een reisplanning altijd afhankelijk is van

Wil je blijven overnachten?

Zoek je een hotel of accommodatie om bij te overnachten? Bekijk voor de beste aanbiedingen op Booking.com, Hotelspecial.be, en Trivago.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *