Citytrip dichtbij

Top 10 meest bijzondere plekken om te bezoeken in Luxemburg

Luxemburg is een van de kleinste landen ter wereld en beslaat slechts 2.500 vierkante kilometer. Met een bevolking van 600.000 is het meer een grote stad dan een land te noemen. Toch bewijst Luxemburg dat deze kleine oppervlakte zeker ook voordelen met zich meebrengt. Het is namelijk voor toeristen en reizigers een geweldige plek om te bezoeken, omdat veel van de belangrijkste locaties dicht bij elkaar in de buurt liggen.

Bovendien is het een van de meest ontwikkelde economieën ter wereld en grenst het land aan Duitsland, Frankrijk en België. Het is het ook nog eens het laatste Groothertogdom ter wereld. Luxemburg heeft drie officiële talen (Luxemburg, Frans en Duits) en de cultuur is een prachtige mix van een traditioneel Germaans Europa en romantische culturen.

Het is een rijk land met een nog rijkere middeleeuwse geschiedenis, het hart van het land staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en elke regio heeft zijn bezoekers veel verrassingen te bieden. Kortom, het is tijd om een aantal van de mooiste locaties in Luxemburg voor je op een rij te zetten!

1. De oude stad van Luxemburg

Begin je trip door Luxemburg in de oude stad. Drie hoofdstraten grenzen aan het centrum: Boulevard Royal, Boulevard F.D. Roosevelt en Boulevard Victor Thorn. In de oude stad vind je historische regeringsgebouwen, prachtige kerken, middeleeuwse gebouwen en opmerkelijke monumenten. Enkele hoogtepunten in dit culturele gedeelte van de stad Luxemburg zijn:

Kerk Saint-Alphonse

De kerk Saint-Alphonse ligt aan de rue des Capucins, vlakbij het stadscentrum. Het werd gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw op de plaats van een oude neoromaanse kerk. Het is absoluut een bezoek waard, hoewel de kerk van binnen en van buiten vrij eenvoudig kan overkomen. Het beste zijn de lichteffecten die worden gecreëerd door de prachtige gekleurde glas-in-loodramen.

Place d’Armes en Cercle Municipal

Place d’Armes is het centrale plein van de hoofdstad. Het is omgeven door winkelstraten die oprijzen in de vorm van een ster. Een herkenningspunt van het stadscentrum is het gebouw de Cercle Municipal.

Gëlle Fra op de Place de la Constitution

De “Gouden Vrouw” (Gëlle Fra) op de Place de la Constitution werd oorspronkelijk gebouwd in 1923 ter nagedachtenis van de Luxemburgers die stierven tijdens de Eerste Wereldoorlog. De nazi’s sloopten het monument echter in oktober 1940. Het werd in 1984 gerestaureerd als een symbool van vrijheid en herinnert aan de mensen die verloren zijn gegaan tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De plaats is niet alleen een bezoek waard vanwege het monument, maar ook vanwege het uitzicht. Vanaf hier heb je een schilderachtig uitzicht op het Bank-museum op het Bourbon-plateau, de Adolphe-brug en de prachtig onderhouden tuinen.

Adolphe-brug

De Adolphe-brug is een boogbrug in de stad Luxemburg. Het is een onofficieel nationaal symbool geworden van de onafhankelijkheid van Luxemburg en een van de belangrijkste toeristische attracties in de stad. De brug is gebouwd aan het begin van de 20e eeuw en is vernoemd naar de groothertog Adolphe, staatshoofd van 1890 tot 1905. De pittoreske ligging maakt de brug echt een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in de stad.

Lees meer over Luxemburg en de Stad Luxemburg

2. Kazematten van de stad Luxemburg

Een hoogtepunt van de stadstour zijn de kazematten van Luxemburg, gelegen in het voorgebergte van Bock. De bouw van het enorme ondergrondse netwerk van militaire kazematten begon in de 17e eeuw onder Spaanse heerschappij.

De uitbreiding van ondergrondse galerijen onder Franse overheersing zette zich in de 18e eeuw onder de Oostenrijkers voort. De kazematten waren ruim 20 kilometer lang en hadden meerdere verdiepingen met tunnels tot wel 40 meter diep!

De kazematten konden niet alleen duizenden verdedigers, hun uitrusting en hun paarden huisvesten, maar ook artillerie- en wapenateliers, keukens, bakkerijen, slachthuizen en andere infrastructuur.

Het fort werd in de 19e eeuw ontruimd en moest na de neutralisatie van Luxemburg worden ontmanteld. De labyrintische gangen van de kazematten zijn teruggebracht tot ongeveer 17 kilometer. Tijdens de twee wereldoorlogen dienden ze als bescherming voor 35.000 mensen in geval van een alarm of bombardement.

De kazematten zijn open van 10.00 uur tot 20.00 uur. Entree kost 7 euro. Als je de Luxembourg Card hebt is de entree zelfs gratis op vertoon van de kaart.

3. Echternach

De prachtige stad Echternach ligt aan de oevers van de Sûre, die de grens vormt met buurland Duitsland. De natuurparken Müllerthal en Germano-Luxemburg bevinden zich hier in de directe omgeving. De omliggende bossen worden doorkruist door honderden wandelpaden die leiden naar spectaculaire rotsformaties, watervallen, een meer en vele schitterende uitkijkpunten.

De oude adellijke huizen, de smalle straatjes en de oude stadsmuren hielpen Echternach om zijn middeleeuwse uitstraling te behouden. Echternach staat ook bekend om zijn internationale muziekfestival, dat loopt van eind mei tot eind juni. De stad biedt ook een aantal uitstekende restaurants, evenals tal van boetieks en galerijen, een verscheidenheid aan eersteklas hotels en campings.

Benedictijnenabdij

De benedictijnenabdij stamt uit de 7e eeuw en vormt een prachtig museum in Echternach. De vier lange vleugels zijn gebouwd rond een grote vierkante binnenplaats. De basiliek wordt beschouwd als het belangrijkste religieuze gebouw van het land en herbergt een crypte met een prachtige sarcofaag in wit marmer, met daarin de overblijfselen van de heilige Willibrordus, de stichter van de abdij. De gewelven zijn daarnaast beschilderd met fresco’s uit de 10e eeuw.

Lees ook over Echternach en wandelen

4. Vianden

Vianden is een pittoresk en heuvelachtig stadje aan de rivier de Our aan de Duitse grens. De twee meest opvallende kenmerken van de stad zijn de charme van de oude traditionele sfeer en het kasteel van Vianden, dat uitkijkt over de rivier.

Het kasteel, gebouwd tussen de 11e en 14e eeuw, is honderden jaren lang een belangrijke residentie geweest voor de Luxemburgse vorsten voordat het een lange tijd in verval is terecht gekomen. Restauratie is aan de gang sinds de jaren zeventig en inmiddels heeft het zijn oude glorie herwonnen. Vandaag de dag biedt het enkele van de meest fotogenieke uitzichten van het land.

Boven het kasteel bevindt zich een fantastisch restaurant, dat alleen toegankelijk is met de stoeltjeslift en het beste uitzicht biedt over Vianden en de omliggende bergen.

Lees meer over Vianden Kasteel

5. Plateau St. Esprit – de middelste stad van Luxemburg

Op de heuvel van Saint Esprit vind je een aantal schitterende gebouwen. Je kunt dit deel van de stad bereiken bij Chemin de la Corniche en het gerechtelijk district verlaten met de lift die het Saint-Esprit-plateau met Grund verbindt. De gratis lift bevindt zich in een gebouw aan de linkerkant van het Paleis van Justitie. De hoogtepunten in deze stad zijn onder andere:

Paleis van Justitie Luxemburg

Je kunt het Palais de Justice – zoals ze het gebouw in Luxemburg noemen – zien vanaf de vier beschilderde stalen vazen ​​van bijna 2 meter hoog. Met hun rode, turquoise, gele en blauwe kleuren symboliseren ze de 4 elementen: vuur, water, aarde en lucht. Vanaf het plein voor het Justitiepaleis heb je ook een perfect uitzicht op de benedenstad Grund.

Nationaal Monument Luxemburgse Solidariteit

Dit monument herdenkt de slachtoffers van deportaties tijdens de nazi-bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor het monument brandt een symbolische eeuwige vlam. Het herdenkt ook het nationale verzet en de oorlogsslachtoffers. Je vindt het op een kanonnenheuvel – op het plateau van de Heilige Geest achter het Paleis van Justitie.

6. Beaufort

Beaufort, een klein stadje met een nogal vreemde charme, wordt het vaakst bezocht vanwege het kasteel dat boven de vallei ligt. Oorspronkelijk gebouwd als een Romeins kamp, ​​is het kasteel door de jaren heen gegroeid, maar het is nooit hersteld van de Slag om de Ardennen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Toeristen kunnen de vele niveaus en interieurs van het kasteel verkennen. Geniet daarna van een middag op de fiets of te voet met verschillende mooie routes om uit te kiezen.

7. Berdorf

Berdorf is een van de belangrijkste toeristische gebieden in Luxemburg en ligt op een breed plateau met uitzicht op de valleien van Ernz Noir, Sûre en Aesbach. Talrijke goed onderhouden paden en wandelpaden lopen hier dwars door valleien en kloven, waar je hoge rotsachtige heuvels zult vinden met schilderachtige uitzichten en meer dan 300 hectare bos.

Deze valleien zijn bedekt met wandelpaden waar je kunt genieten van het majestueuze landschap van Luxemburg. Er is ook meer dan 3.000 hectare bos in dit gebied. Het is ook een zeer populair gebied voor klimmers, wandelaars en kampeerders. Als je van rotsklimmen houdt, bieden de heuvels de perfecte gelegenheid.

Lees meer over Berdorf bezoeken

8. Het Moezeldal

Met een lengte van 40 kilometer van Wasserbillig tot Schengen, wordt de Moezelvallei en de rivier die er doorheen loopt begrensd door kleine dorpjes en vele wijngaarden. Schengen staat bekend om zijn overeenkomst met de EU die grensoverschrijdend reizen mogelijk maakt en al generaties lang wijnliefhebbers trekt. Elk dorp in de vallei heeft zijn eigen charme en biedt een verfijnde keuken en een ontspannen sfeer waarvan je zeker even wilt proeven.

De leukste dorpen om te bezoeken zijn Remerschen, Machtum, Remich en Greiveldange. Bekend als de Musel door de lokale bevolking, biedt de vallei ongelooflijke boomgaarden, themawandelingen (zoals de wijnroute), watersporten en kleine cruises. Ook is er voor de liefhebbers van geschiedenis de mogelijkheid om een kijkje te krijgen in de middeleeuwse historie van het gebied.

Lees ook over de Duitse Moezelstreek

9. Chemin de la Corniche van onderen

Je kunt het gebied binnengaan op Corniche Street. Ga vanaf daar de trap af naar de rue Large, die doorgaat in de rue Monteé du Grund. Aan het einde van dit pad steekt u de brug over of slaat u linksaf Plaetis Street in. Je kunt ook de bodem bereiken met de lift van de Heilige Geest.

10. Mullerthal

Deze regio van Luxemburg staat bekend als Klein Zwitserland vanwege het groene en heuvelachtige landschap. Het eerste dat opvalt zijn de unieke rotsformaties. Ze zijn moeilijk te omschrijven, maar onvergetelijk als je ze gezien hebt.

Echternach, waar we het net al even over hebben gehad, is de belangrijkste stad in de regio, maar er zijn nog veel meer redenen om hier te verblijven. De restaurants van Müllerthal staan ​​bijvoorbeeld wereldwijd bekend om hun fantastische keuken met honing, likeuren en kaas en serveren ongelooflijk heerlijke gerechten – vooral in de Bas-Sûr-vallei.

Voor ervaren wandelaars omvat de Mullerthal Trail ruim 112 kilometer wandelroutes aan velden, bossen en rotsformaties. Voor degenen die minder ervaren maar niet minder enthousiast zijn, zijn er veel gemakkelijkere wandelingen die je naar indrukwekkende uitzichten zullen leiden.

Lees meer over Mullerthal regio, Luxemburgs Klein Zwitserland

Wil je blijven overnachten?

Zoek je een hotel of accommodatie om bij te overnachten? Bekijk voor de beste aanbiedingen op Booking.com, Hotelspecial.be, en Trivago.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *