Citytrip dichtbij

Luxemburg

Bij de zoektocht naar een leuke bestemming vlakbij is een hoop mogelijk. Ook Luxemburg is nog al te vaak een onontdekte parel. Rij door de Belgische Ardennen en bereik één van de kleinste Europese landen, het Groothertogdom Luxemburg. Natuurliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken, maar er is meer: een uitstekende gastronomie, cultuur en historisch erfgoed kan men er bewonderen. Dankzij een kleine rondreis kan men al dit lekkers bewonderen. Een kleine samenvatting van de hoogtepunten volgt.

Luxemburg Stad

We beginnen de ontdekkingstocht in de hoofdstad, namelijk Luxemburg Stad. De stad ligt in een ravijn. Op de ene flank ligt de oude stad en op de andere helling de moderne stad. Voornamelijk de Oude Stad is een ware streling voor het oog. Volgende hoogtepunten lokken toeristen: Groothertogelijk Paleis uit 1572 en het Huis van Afgevaardigden uit 1859. Delen van het oude centrum, de stadswallen en de kazematten zijn sinds 1994 opgenomen op de Werelderfgoedlijst. De Chemin de la Corniche wordt ook wel eens het mooiste balkon van Europa genoemd. Op de oude vestigingsmuur kan men tegenwoordig wandelen en ondertussen genieten van een mooi zicht op de oude stad.

Een weetje: Luxemburg stad is een weekendje waard. Indien er meer tijd beschikbaar is, dan kan men gerust de groene omgeving uitkammen.

Mullerthal – Echternach

Het Mullerthal is een streek in Luxemburg. Het is de plaats om een actieve vakantie te beleven. Klein Zwitserland is de bijnaam van de regio. Echt vergelijken met Zwitserland kunnen we niet, maar her en der een rotsformatie, rotsspleten, bossen, weilanden en waterloopjes kan men er wel vinden. Het is hoe dan ook een prachtige regio. Langs één van de bekendste wandelwegen – Mullerthal Trail van 120 kilometer (3 lussen van ongeveer 40 kilometer) – vindt men Echternach. Het is de oudste stad van Luxemburg. Deze stad ligt aan lus twee, deze staat bekend als de mooiste lus.

Kasteel van Vianden

Eén van de mooiste kastelen van Luxemburg is dat van Vianden. Het torent hoog boven het stadje uit. Zo’n kasteel op een heuvel is altijd een mythisch gegeven. De groene omgeving en het dorpje onderaan de heuvel kan men ook even verkennen. Het is trouwens een wonder dat men dit kasteel nog kan bewonderen. Oorlogen, natuurrampen en een woelig verleden qua bezetters hadden voor een ander beeld kunnen zorgen, namelijk een ruïne.

Parc Merveilleux

In Bettembourg kan men dit gigantische pret- en sprookjespark opmerken. Het is een park van ongeveer 25 hectare groot en er valt een hoop te beleven. Gezinnen met kinderen zullen de kinderattracties uittesten en de exotische dieren bewonderen.

Spa in Mondorf-les-Bains

De natuurpracht van het kleine land nodigt uit tot het maken van lange wandelingen. Denken we maar aan de Mullerthal Trail. Drie lussen van bijna 40 kilometer en een hoop hoogtemeters. Ook mountainbikers en wielrenners kunnen er naar harte mooie rondritten maken. Uiteraard moet er ook tijd zijn voor ontspanning. Een duikje in de thermen van Mondorf-les-Bains zou goed zijn voor lichaam en geest.

Larochette

Dit charmante plekje met een oorspronkelijk karakter kan men opmerken in een klein dal van de Witte Ernz, omgeven door bossen. Twee oude burchten uit de 12de eeuw domineren het zicht. De oude steegjes en het middeleeuwse plein nodigen uit tot een slentertocht. Mooiere en langere wandelingen, daar is de omgeving voor.

De vallei van de 7 kastelen

Tussen Mersch en Colpach loopt een nationale wandelweg door de vallei van de Eisch, ook wel eens de vallei van de 7 Kastelen genoemd. Langs stille wegen zal men tijdens de tocht van 37 kilometer (te voet, met de fiets) langs majestueuze burchten, burchtruïnes en kastelen, wouden en weilanden passeren. De 7 kastelen kan men op volgende punten waarnemen: kasteel van Mersch, Schoenfels, Hollenfels, Ansembourg, Septfontaine, Koerich en uiteindelijk Colpach. Bepaalde kastelen kan men bezoeken en andere zijn dan weer pure ruïnes.

Weekend Luxemburg

Bovenstaande was slechts een kleine selectie. Luxemburg bezit vele grootste hoogtepunten, maar nog meer kleinere zaken die men niet kan gieten in lijstjes. Hoogtijd om dit alles met eigen ogen te aanschouwen dus. De regio is best veelzijdig, maar de sportieve reiziger komt hier zeker aan zijn trekken. Natuurlijk kan men er ook een romantische trip van maken. De thermen in combinatie met een leuke wandeling doorheen de bossen zijn dan zaken die men zeker op de agenda moet plaatsen. Of we nu spreken over een weekend, of een heuse rondreis, telkenmale merken we op dat het kleine land eigenlijk best veel te bieden heeft. Alvast veel plezier in het buurland en geniet van de rust en het groene decors!

Lees ook:

Wil je blijven overnachten?

Zoek je een hotel of accommodatie om bij te overnachten? Bekijk voor de beste aanbiedingen op Booking.com, Hotelspecial.be, en Trivago.be.