Citytrip dichtbij

Prachtig Bohinj

Slovenië is een ietwat onbekende vakantiebestemming. In het kader van een autovakantie trekken we liever richting Oostenrijk, Frankrijk, Spanje en Duitsland. Op een goede 1000 kilometer van Brussel kan men echter een Sloveense parel opmerken, het meer van Bohinj. Wellicht doet volgende naam wel een belletje rinkelen: het meer van Bled. Deze toeristische plek is voornamelijk onder Nederlanders een populaire bestemming, maar soms is het beter om 20 kilometer verder te rijden en het rustigere Bohinj op te zoeken. We verklaren ons nader, maar eerst melden we even dat Slovenië absoluut een autorondreis waard is. Het is eens wat anders dan Oostenrijk en men kan er gerust een langere periode vertoeven.

Bohinj

Bohinj is een speciale plek. Het ligt in het noorden van Slovenië, niet zo ver van de grens met Oostenrijk. Het grootste en diepste meer van het land ligt in de Bohinj Vallei en is omringd door de Julische Alpen. De natuurliefhebber komt hier zeker aan zijn trekken. Het plekje Ribčev Laz aan het meer is wellicht het meest toeristisch. Enkele restaurants, een winkeltje en wat ontspanningsmogelijkheden kan men er vinden. Groots is het allerminst en nachtbrakers zal men hier amper vinden. Rust en natuurschoon primeren hier.

De plek is hemels en ook de omgeving heeft een hoop te bieden. Net daarom is hier logeren een goed idee. We sommen enkele zaken en activiteiten op die men kan doen gedurende een vakantie aan het meer:

  • Genieten van het meer. Tijdens een warme zomerdag zoeken een hoop Slovenen en toeristen verkoeling in het water. Een heerlijke, luie dag – het hoort ook bij een vakantie.
  • Het meer van Bled ligt vlakbij. Eens varen naar het kerkje midden in het meer en het kasteel van Bled bezoeken staat hier vaak op het programma.
  • In Ukanc kan men de kabelbaan Vogel nemen tot een hoogte van meer dan 1500 meter. In principe is het een skistation, maar in de zomer kan men er heerlijk wandelen en tevens kan men op een plateau genieten van een uitzicht over het gigantische meer.
  • Vlakbij de kabelbaan kan men de Savica waterval opmerken. Ticketje aankopen, 500 treden beklimmen en dan kan men de waterval van 78 meter bewonderen, natuurpracht.
  • Hoofdstad Ljubljana ligt op amper 60 kilometer, leuke daguitstap!
  • De alpenweg richting de Vršič-pas volgen, startend in Kransjka Gora.
  • De Vintgarkloof & Mostnica

Het zijn slechts enkele zaken die men in de onmiddellijke omgeving kan opmerken. Het meer van Bohinj (of dat van Bled) kan dan dienen als uitvalsbasis. Overdag Slovenië verkennen en ’s avonds genieten van de rust aan de gigantische waterplas.

Meer Slovenië

Slovenië is meer dan de twee meren. Het kleine land is best veelzijdig. In het noorden zijn er de Julische Alpen met het Triglav Nationaal Park. De Triglav is tevens de hoogste top van Slovenië met zijn 2864 meter hoog. Niet veel verder is er de kuststreek met steden Koper, Izola en Piran. Het land is voor de helft bebost, best groen dus! Voldoende troeven om een heuse autorondreis te organiseren.

Kuststad Piran

Dat Slovenië op toeristisch vlak nog in volle ontwikkeling is valt in het hoogseizoen goed op te merken. fileleed rond de twee meren (Bohinj en Bled), weinig parking, sanitaire voorzieningen zijn nauwelijks op te merken en in Bohinj waren ze anno 2019 het wandelpad rond het prachtige meer nog aan het vervolledigen. Hopende dat de gelden die binnenkomen uit het toerisme correct worden gespendeerd, maar dat komt zeker goed. De ongereptheid van het land is tegenwoordig een streling voor het oog en de beste manier om dat alles te ontdekken is door zelf even af te zakken naar het land. Boek een hotel aan het meer en geniet van de trip.

Wil je blijven overnachten?

Zoek je een hotel of accommodatie om bij te overnachten? Bekijk voor de beste aanbiedingen op Booking.com, Hotelspecial.be, en Trivago.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *