Citytrip dichtbij

Lago Maggiore autovakantie

Gedurende de zomervakantie trekken een hoop Belgen en Nederlanders met de wagen richting alle uithoeken van Europa. De buurlanden zijn vaak populair, maar ook Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Italië zijn geliefde landen. Op iets minder dan 1000 kilometer (van Brussel) kan men de Noord-Italiaanse meren opmerken. Eén van de eerste meren is meteen een schot in de roos: het Lago Maggiore, ook wel het Maggioremeer genaamd. In de zomer beleven de gezinnen er vaak een veelzijdige vakantie. Luieren aan het meer is een optie, maar cultureel en sportief gezien valt er enorm veel te beleven. Hoogtijd om eens te kijken hoe men een week kan invullen. Neem het van ons aan: het is best simpel!

Het is vrijdag 20 maart 2020 en de Noord-Italiaanse regio rond Bergamo wordt extreem hard getroffen door het coronavirus. Minder fraaie beelden bereiken onze woonkamer. Italië wordt hard getroffen. Momenteel meer dan 4000 doden. Alleen vandaag al vielen meer dan 620 slachtoffers te betreuren. Laat ons hopen dat een autovakantie richting het Lago Maggiore rap terug aan de orde is en dat de regio volledig kan herstellen!

Verbania als uitvalsbasis

Aan de westkant van het meer kan men de stad Verbania vinden. Het is één van de grotere steden aan het meer. Het is zeker geen grootstad met allure en er zijn een hoop mooiere plekjes aan het meer. Toch raden we aan om hier in de buurt een hotel te boeken. Dankzij de nabijheid van de grootstad zijn er een hoop winkels in de buurt en in de onmiddellijke omgeving zijn er een hoop zaken die men toch niet mag missen.

Gedurende onze roadtrip doorheen het noorden van Italië logeerden wij enkele nachten in deze stad. Het beviel ons prima. We sommen enkele activiteiten op die men gedurende een vakantie aan het meer kan ondernemen en we melden ook telkens de reitijd.

Enkele hoogtepunten vlakbij

Borromeïsche Eilanden

Een bekende, steenrijke familie in de streek is de familie Borromeo. In de 17 de eeuw werden enkele eilanden gekocht als buitenverblijf. De eilanden liggen in de baai ten westen van Verbania. Tegenwoordig zijn de eilanden opengesteld voor het publiek, maar ze blijven wel grotendeels privé-eigendom en bepaalde periodes van het jaar worden ze gewoon bewoond. Neem het van ons aan: voornamelijke Isola Bella is een streling voor het oog. Aan de voet van de Monte Mottarone kan men dankzij een boottochtje van enkele minuten het eiland bezoeken. In Stresa (stad staat gekend voor de grandeur, de rijkdom) heeft men vanaf de oevers van het meer een mooi zicht op de eilanden.

Monte Mottarone

In Stresa kan men een kabellift nemen richting de top van de Monte Mottarone. Men kan de berg ook per fiets beklimmen en er is ook een weg naar de top voor wagens. Halverwege de tocht dient men wel tol te betalen. Reken op zo’n 9 euro. De cijfers: 1200 hoogtemeters en 20 kilometer lang.

Halverwege de tocht per kabellift moet men noodgedwongen overstappen. Het is het moment om het station even te verlaten. Vlakbij ligt namelijk een botanische tuin. Ook voor de fietsers en automobilisten: even halt houden. Ook hier kan men even op adem komen en genieten van een prachtig zicht op het maggioremeer.

Orta San Giulio

Noord-Italiaanse meren zijn er in overvloed. Het Ortameer is een klein zusje van het Maggioremeer. Het stadje Orta San Giulio is een charmant plekje aan het meer. Op de foto onder deze tekst zie je het eiland
Isola San Giulio. Met een boot kan men voor een klein prijsje eens varen naar het eiland. Het is zeker en vast geen gigantische stad, maar indien je in de buurt vertoeft, dan is het zeker een tussenstop waard.

Meer van Mergozzo

Het Mergozzomeer is één van de zuiverste van de Italiaanse meren. Het is er een stuk kalmer dan bij Maggioremeer. De stad Mergozzo is best klein en het sociale leven vindt hier plaats aan het meer. Heerlijke plek om even tot rust te komen.

Cannobio

Passeer de Zwitserse grens en het eerste stadje dat je tegenkomt op de westoever van het meer is Cannobio. De Italiaanse charme is meteen zichtbaar op deze historische plek. In de zomermaanden kan men er zondagochtend een markt opmerken. Een parkeerplek vinden is dan een moeilijke opdracht.

Meer Lago Maggiore …

Bovenstaande zaken bleven me zeker bij gedurende mijn vakantie in Noord-Italië. De ringweg rond het meer is in het hoogseizoen wel vaker verzadigd. Vele plekjes rond het meer ademen romantiek en Italiaanse charme uit. Merk ook de veelzijdigheid van de regio op. Fietsers komen er zeker aan hun trekken, maar ook aan historische bezienswaardigheden geen gebrek. Een prachtige regio en een leuke bestemming voor een autovakantie relatief vlakbij.

Rondreis Noord-Italiaanse meren

Duizend kilometer rijden richting Italië en dan enkel het Lago Maggiore bezoeken? Zonde! De Noord-Italiaanse regio heeft een hoop meer te bieden. Denken we maar aan het bekendere Gardameer, maar ook Milaan en Bergamo komen zeker in aanmerking voor een bezoekje. Onderweg passeer je gegarandeerd nog eens het Comomeer en op die manier is er sprake van een heuse rondreis. Een weekje vullen aan het Maggioremeer is perfect mogelijk, maar dan raden we je aan om te logeren op twee verschillende plekken. Op die manier haal je het beste uit het meer.

Historische stad Bergamo. Vlakbij!

Wil je blijven overnachten?

Zoek je een hotel of accommodatie om bij te overnachten? Bekijk voor de beste aanbiedingen op Booking.com, Hotelspecial.be, en Trivago.be.