Citytrip dichtbij

Goedkope citytrip tips

Bij de zoektocht naar een goedkopere stedentrip kan men enkele tips formuleren. Het zijn algemene zaken die men even moet controleren alvorens alles te regelen. Deze pagina is dan ook een verzamelplaats van tips. Bepaalde spreken voor zich en anderen zijn dan weer briljant. Het is een niet chronologische opsomming. We raden je aan om alles eens door te nemen. Het kan helpen bij het slim plannen van de citytrip. Verschillende domeinen komen aan bod: vliegtickets, hotel en ter plaatse. Reizen met een beperkt budget is zeker mogelijk, maar dan zal men her en der wat moeten besparen. Het is ook belangrijk om een goede balans te vinden tussen betaalbaarheid en luxe. Drie dagen overnachten in een gemeenschappelijke slaapzaal is goedkoop, maar vaak is dit niet echt hetgeen wat men wenst tijdens een ontspannende trip. Aan het einde van de rit blijft het een vakantie en ‘genieten’ is iets wat men graag doet tijdens een ontspannende trip.

De bestemming

Bij het boeken van een citytrip is het belangrijk om zichzelf wat dynamisch op te stellen. Vluchten naar Kroatië kosten vaak meer dan 200 euro voor een enkele vlucht. Iets later kost hetzelfde ticket plots amper 50 euro. Hetzelfde fenomeen kan men opmerken bij andere steden. Maandag kost een ticket ruim over de 100 euro en iets later kan men voor amper 20 euro afzakken naar de stad. Zichzelf vastpinnen aan één enkele stad en één enkele aankomstdatum is niet verstandig. Experimenteer wat en selecteer verschillende bestemmingen. Was Barcelona de initiële bestemming, maar zijn de tickets deze periode extreem duur? Geen nood. Opteer nu voor een alternatief à la Rome, Madrid, Firenze en zak de volgende keer af naar de Catalaanse hoofdstad. Enkel en alleen in Europa zijn er tientallen steden die een verblijf van drie dagen absoluut waard zijn. Er is dus een hoop marge!

Zoektocht naar een gepast hotel

Een hotelkamer boeken doe je pas nadat bepaalde zaken werden gecontroleerd. We sommen enkele zaken op:

  • Een centrale ligging. Het is altijd leuker dat het hotel een centrale ligging geniet. De voornaamste  hoogtepunten liggen dan vlakbij. Hotels buiten het centrum zijn vaak iets goedkoper, maar men verliest dan wel tijd om naar de stadskern te pendelen. Op een kaart van de stad dus altijd even kijken wat de precieze ligging precies is. Bij aankomst kan men zich dan ook beter oriënteren. Zo ’s avonds een hotel beginnen zoeken in een vreemde stad is ook niet altijd een pretje. Op de meeste sites staat deze informatie in de beschrijving. Hotels pakken namelijk graag uit met een leuke ligging.
  • Luxe. Een zwembad op de benedenverdieping, uitgebreid ontbijt en een iets grotere kamer. Het is allemaal leuk tijdens een stedentrip, maar is het ook allemaal nodig? ’s Morgens vroeg op pad en pas ’s avonds laat terug is voor vele reizigers de realiteit. Geen tijd om te zwemmen en een ontbijt nuttigt men liever in een plaatselijke bakkerij. (Dure) luxe is leuk, maar niet altijd noodzakelijk. Denk dus altijd even wat precies noodzakelijk is;
  • Aanbiedingen. Men kan altijd wel leuke kortingen opmerken. Niet alles is even interessant, maar soms botst men echt op een koopje. Wat vergelijken is dus de boodschap. Hoe minder men spendeert aan een hotelkamer, des te meer middelen blijven er over om ter plaatse te spenderen. Zo kan men soms een iets luxueuzere kamer boeken tegen een voordelig tarief.
  • Opletten geblazen. Honderden sites brengen kamers aan de man. Wees altijd kritisch bij de vergelijkende studie. Neem recensies door van eerder verbleven gasten en kijk hoe het zit met een eventuele annulatieverzekering. Bij bepaalde aanbieders mag men tot op de dag voor aankomst annuleren. Deze service is uiteraard niet gratis, maar soms wel handig. De markt van hotelkamers is best concurrentieel en dat drukt de prijzen, zeker in toeristische steden.

Goedkope vliegtickets zoeken

  • Vlieguren. Niet enkel de prijs is interessant, ook de vlieguren moeten met de nodige aandacht worden bekeken; ’s Avonds laat aankomen en ’s morgens vroeg vertrekken is niet de beste combinatie. Gedurende een stedentrip is de tijd vaak beperkt en dan ken men de tijd ter plaatse beter optimaliseren. Laat aankomen en een extra hotelovernachting boeken is ook een goede formule. Zo begint men de dag erna goed uitgeslapen aan de ontdekkingstocht.
  • Spotgoedkoop. De laatste tijd komt de kostprijs van de vliegtickets onder druk te staan. Voor minder dan 20 euro naar Barcelona vliegen, het is perfect mogelijk. De groei van de luchtvaart – mede door de spotgoedkope tickets – is goed voor de economie, maar slecht voor het milieu en deze groei zorgt soms ook voor een ongeziene drukte in steden. Het is dus geen volledig positief verhaal. Het spreekt voor zich dat de reiziger zo voordelig mogelijk wenst te pendelen en tegenwoordig is dit nog perfect mogelijk. Toekomstgericht moet men rekening houden met hogere toeristentaksen en vliegtuigtaksen. Ruim op voorhand de zoektocht starten en ook rekening houden met speciale promo’s kan helpen. Denken we maar aan speciale acties rondom ‘black friday’ en ‘zomeracties’. Zich aanmelden op nieuwsbrieven van aanbieders van vliegtickets kan helpen.
  • De vlucht naar een Europese stad neemt vaak niet meer dan enkele uren in beslag. Veel luxe aan boord is dan ook niet nodig. Wat krappe zitplaatsen, geen eten aan boord en minder animatie, … . Zo erg is dat allemaal niet.
  • In het beste geval kan iemand jezelf en het reisgezelschap voeren richting de luchthaven. Het is hallucinant, maar een parkeerplaats voor enkele dagen in een luchthavenparking zal vaak duurder zijn dan een vliegticket. Laat iemand voeren en koop tijdens de stedentrip een kleine souvenir om deze persoon te bedanken.
  • Eten en drinken op de luchthaven is duur.
  • Bekijk op voorhand wat de beste manier is om de pendelen van de luchthaven naar het hotel. Vaak zijn er meerdere mogelijkheden. Een taxi is vaak de duurste optie, maar kan ook gezien worden als de meest gebruiksvriendelijke optie.

In de stad

Besparen op het vervoer en de accommodatie betekent niet automatisch dat het een goedkope stedentrip zal worden. Tegenwoordig – zeker in zowat alle Europese steden – wordt de toerist al te vaak als een wandelende euro gezien. Zo kan de trip toch nog verrassend prijzig zijn. Hier enkele handig tips om de kosten wat binnen de perken te houden.

  • Het kan zijn dat de te bezoeken stad een toeristenkaart aanbiedt. Entreekaartjes kopen met een fikse korting, enkele dagen ‘gratis’ openbaar vervoer, korting op attracties. Op voorhand even kijken of de toeristenkaart een interessante aankoop is. In vele gevallen is de kostprijs gerechtvaardigd.
  • Gezellige bars en restaurants opzoeken doet men voordat men afzakt naar de stad. Een hongerige maag is een slechte raadgever en al te vaak eindigt men in eettenten die kwalitatief afbreuk doen aan de citytrip.
  • Bepaalde dagen (vaak zondag/maandag) kan men bepaalde musea gratis bezoeken.
  • Een free walking tour is een leuke manier om de stad op een leuke manier, met gids, te leren kennen. Na afloop kan men zelf beslissen wat de tocht waard was en een fooi geven aan de gids. De tochten zijn vaak beschikbaar in meerdere talen en er zijn ook meerdere themawandeling (historisch, beste bars, algemeen).
  • Online entreekaartjes aankopen is een verstandige zet. Er zijn meerdere voordelen: zeker van een plekje, goedkoper en vaak moet men niet aanschuiven achteraan de wachtrij.

Met een beperkt budget reizen is wel degelijk mogelijk. Neem bovenstaande tips eens door en probeer ze toe te passen. Meerdere kleine besparingen zorgen voor een fikse besparing. Succes!