Citytrip dichtbij

Welke Champagnehuizen bezoeken? Maak kennis met de beste en mooiste van de Champagnestreek

Je hoeft in Frankrijk niet per se naar de Provence of naar de Azurenkust te gaan om in een mooie regio te kunnen vertoeven, in tegendeel. Neem nu bijvoorbeeld de Champagnestreek. Deze regio in het noordoosten van Frankrijk telt onder meer tal van verschillende leuke steden om te ontdekken. Het gaat daarbij niet alleen om Reims en Epernay, maar ook om bijvoorbeeld het uitermate gezellige Troyes. Uiteraard staat een vakantie in de Champagnestreek voor veel mensen ook volledig in het teken van de Franse godendrank.

Ben jij ook benieuwd welke prachtige Champagnehuizen je allemaal in deze regio kan bezoeken? Wij zochten ze voor je uit en hebben ze hier op deze pagina alvast even op een rijtje gezet.

De beste Champagnehuizen om te bezoeken:

Champagnehuis Mercier in Epernay

Eén van de grotere Champagnehuizen van Frankrijk luistert naar de naam ‘Mercier’. Ondanks het feit dat deze Champagne in ons land net wat minder bekend in de oren klinkt dan bijvoorbeeld een Moët & Chandon of een Veuve Cliquot is dit toch zeker een geweldige Champagne die de moeite waard is om te ontdekken. Bovendien staat Mercier bekend als één van de meest toegankelijke Champagnekelders om van allemaal. Bezoekers kunnen elke dag een bezoek brengen aan deze kelder en krijgen de beschikking over een audioguide. Bijzonder aan dit Champagnehuis is ook dat je de mogelijkheid hebt om met een heus treintje door de kelders te rijden. Zo wordt het productieproces van de Mercier Champagne je meteen helemaal duidelijk. Het Mercier Champagnehuis is elke dag te bezoeken van begin april tot halverwege de maand november.

Champagnehuis Pommery in Reims

Ongetwijfeld één van de bekendst in de oren klinkende Champagnes is de Pommery. Deze Champagneproducent is gelegen in Reims en is slechts beperkt te bezoeken. Bezoeken en degustaties zijn dan ook pas mogelijk vanaf de maand juni. Wel interessant om weten is dat je hier ook de Villa Demoiselle kan bezoeken. Bovendien kan er worden vastgesteld dat Pommery alles in het werk stelt om regelmatig interessante kunsttentoonstellingen en andere exhibities naar haar domein te halen. Deze zorgen uiteraard voor nog een beetje extra aantrekkingskracht bij (potentiële) bezoekers.

Champagnehuis Moët & Chandon in Epernay

De productiecapaciteit waar het Champagnehuis Moët & Chandon over beschikt mag zich sinds jaar en dag de grootste noemen van Frankrijk. Niet voor niets verscheept het Champagnehuis jaarlijks dan ook zo’n slordige 2 miljoen kisten met Champagne. Het Champagnehuis bestaat inmiddels reeds meer dan 250 jaar en heeft in al die tijd een zeer prestigieus imago opgebouwd. Moët & Chandon is dan ook bijvoorbeeld een uitermate populaire en bekende naam in de Formule 1. Ongetwijfeld één van de meest prestigieuze Champagnes die er in de wereld bestaan is de Cuvée Dom Pérignon. Deze Champagne wordt geproduceerd door Moët & Chandon en wordt door menig aantal kenners beschouwd als het absolute neusje van de zalm. De kelders van Moët & Chandon zijn te bezoeken van begin april tot halverwege november.

Champagnehuis Taittinger in Reims

Eén van de Champagnes die het vaakst wordt geëxporteerd naar het buitenland draagt de naam ‘Taittinger’. Op moment van schrijven is dit Champagnehuis nog steeds eigendom van de gelijknamige familie Taittinger. De bekendste van alle Champagnes die door dit huis op de markt zijn gebracht is ongetwijfeld de Taittinger Brut Reservé. Deze bestaat uit een welgesmaakte combinatie van chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Een bijzonder aspect van de Taittinger Champagne is dat er bij deze wijn nog steeds gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke melkzure gisting. Bij menig aantal andere Champagnes wordt deze natuurlijke gisting tegenwoordig niet meer gebruikt.

Champagnehuis Veuve Clicquot in Reims

Wellicht het meest iconische Champagnehuis van Reims en bij uitbreiding van heel Frankrijk is deze van Veuve Clicquot. De kelders van dit prachtige Champagnehuis zijn zowel privé als publiekelijk toegankelijk. Je moet er rekening mee houden dat de toegangsprijzen sterk kunnen verschillen. Deze variëren dan ook van 28 tot maar liefst 128 euro. In het bijzonder het aantal Champagnes die je wenst te degusteren zijn bepalend voor de prijs die er moet worden betaald. Let op, de duurste bezoeken die worden georganiseerd zijn uitsluitend mogelijk van april tot oktober.

Champagnehuis Vollereaux in Plerry

In de zogenaamde Marne-vallei treffen we tot slot nog het gerenommeerde Champagnehuis van Vollereaux aan. In tegenstelling tot de echte Champagnereuzen is dit Champagnehuis niet terug te vinden in Reims of Epernay. In plaats daarvan vindt je haar terug in het dorpje Pierry. Ondanks het feit dat Vollereaux zeker en vast niet de bekendste Champagne is moet het gezegd dat ze wel een uitstekende kwaliteit weet te waarborgen. Het familiebedrijf gaat dan ook niet voor niets reeds meer dan zes generaties mee. Het indrukwekkende domein van Vollereaux huisvest maar liefst 40 hectare aan landgoed. Alleen al omwille van deze reden is het de moeite waard om even een bezoekje te brengen aan deze locatie. Opvallend, een rondleiding inclusief degustatie is hier mogelijk tegen een uitermate democratische prijs. Dat is bij de andere, bekendere Champagnehuizen toch heel wat minder het geval.

Nu weet je welke champagnehuizen te bezoeken en in welke steden de beste en mooiste Champagnekelders bezoeken in de streek. Hier met je eens geweest zijn. Proost! en neem ook wat flessen mee terug naar huis.

Wil je blijven overnachten?

Zoek je een hotel of accommodatie om bij te overnachten? Bekijk voor de beste aanbiedingen op Booking.com, Hotelspecial.be, en Trivago.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *