Citytrip dichtbij

Bologna

Vakantie in Italië

Italië is een heerlijk, veelzijdig vakantieland. Jaarlijks trekken een hoop Belgen en Nederlanders naar het land. Vaak gaat dit per wagen. Noord-Italië met de Italiaanse meren en de bergketen ‘Dolomieten’ zijn geliefkoosde bestemmingen met de auto. Ook per vliegtuig is een hoop mogelijk. Meerdere steden zijn een meerdaagse citytrip waard. Venetië, hoofdstad Rome, Milaan en Florence gaan met de meeste aandacht lopen, maar de ietwat kleinere steden blijven vaak – ten onrechte – ietwat minder populair bij het grotere publiek.

Bologna is een voorbeeld van een iets kleinere stad dewelke zeker eens moeten worden bekeken. De historische binnenstad en de omgeving met een hoop Italiaanse hoogtepunten is zeker enkele hotelovernachtingen waard.

Een citytrip richting Bologna

Na bijna 2 uur vliegen bereikt men de luchthaven. Iets later en 16 euro armer stopt de taxichauffeur in het centrum van de stad. Het is allerminst een grootstad. Het centrum is compact, maar wel mooi. Ideaal om er even halt te houden en te bezichtigen in 1 à 2 dagen. Idealiter is er meer tijd voorhanden en kan men de prachtige Noord-Italiaanse regio uitkammen.

  • In het centrum van de stad sieren twee torens het uitzicht, de Asinelli en de Garisenda toren. De eerste is bijna 100 meter hoog en voor een euro of vijf kan men genieten van een prachtig zicht. Eerst zal men wel een hoop trappen moeten overwinnen. Tickets aankopen doet men in het toeristencentrum op de Piazza Maggiore. Op het ticket staat een tijdstip en gedurende deze tijdspanne van 1 uur zal men zich moeten aanbieden bij de toren.
  • Op de Piazza Maggiore – waar men dus ook de infobalie kan vinden – springt de Basilica di San Petronio meteen in het oog. Een gigantisch, historisch gebouw. Dit plein is trouwens het hart van de stad. Vele gezellige terrasjes, mooie gebouwen, animatie en culinaire plekjes sieren de plek. Tijdens de warme zomeravonden is het er ’s avonds druk. Zie het dan als een openluchtterras. Een zijstraat van dit plein is ‘Via Drapperie’. Overdag is dit een soort van marktstraatje waar kleine zaken verse waren aanbieden. Kruiden, vis, fruit, souvenirs en een hoop gezellige kleine drank- en eetgelegenheden merkt men hier op.
  • Bologna staat in de schaduw van een hoop andere Italiaanse grootsteden. Dit is eigenlijk niet zo’n slecht nieuws. Het is er vaak minder druk en op die manier kan men ook nog op een betaalbare manier genieten van de heerlijke Italiaanse keuken. Immer, de typische eettenten die kwalitatief ondermaats voedsel serveren zijn hier in de minderheid.

Omgeving

Boek gerust een week een hotel in de stad, want in het noorden van Italië kan men een hoop leuke hoogtepunten ontdekken. Bologna ligt tussen Verona en Florence. Ook Venetië en Milaan liggen op acceptabele afstand. Het Gardameer ligt dan weer vlakbij Verona. Ook volgende zaken kunnen je misschien interesseren: Ferrari Museum in Modena en Maranello (20 minuten per trein) – Castello di Rocchetta Mattei (let op! Beperkte openingsuren en tijdig reserveren verplicht) – pittoresk Dozza. Met andere woorden: in de buurt valt een hoop te beleven.

In het beste geval is er een wagen beschikbaar en kan men zelf rijden van hoogtepunt naar hoogtepunt. Op die manier kan de citytrip Bologna evolueren naar een heuse rondreis doorheen Noord-Italië. Indien het de bedoeling is om een weekendje te plannen, dan is Bologna zeker een uitstekende keuze. Er zijn een hoop rechtstreekse vluchten en men kan er zeker de Italiaanse schoonheid bewonderen.

Wil je blijven overnachten?

Zoek je een hotel of accommodatie om bij te overnachten? Bekijk voor de beste aanbiedingen op Booking.com, Hotelspecial.be, en Trivago.be.