Citytrip dichtbij

Lissabon

De mooiste stad van Portugal is beslist Lissabon. De grootstad is absoluut een bezoekje van minimum 3 dagen waard. De rijke historie van de stad zorgt voor een hoop historische schatten. Portugal staat gekend als een relatief goedkope bestemming. De financiële crisis heeft in het verleden lelijk huisgehouden in het land en helaas kan men dit tegenwoordig nog steeds een beetje merken. Ook in het prachtige Lissabon is er aardig wat leegstand en armoede. De prijzen van de toeristische attracties in de hoofdstad daarentegen lopen gelijk met hetgeen men in andere Europese hoofdsteden betaalt. Dus qua terrasjes en eetgelegenheden is het zeker niet de duurste stad, maar reken ook niet op wonderen.

Prachtig Lissabon

Porto of Lissabon?

We beginnen meteen met een statement door te melden dat Lissabon geen gelijke kent in Portugal. De hoofdstad is absoluut nummer één qua historische pracht. Is een citytrip naar Porto dan niet aan de orde? Zeker wel, maar Porto is minder groot(s). Lissabon is absoluut twee à drie hotelovernachtingen waard en Porto kan men perfect in één à twee dagen verkennen. In Lissabon kan men dan nog een uitstap maken naar Sintra en de Douro-vallei verkennen kan dan weer in Porto. Geef de voorkeur aan de hoofdstad, maar vergeet ook zeker niet om ooit Porto te bezoeken. In het beste geval combineer je beide steden tijdens een trip. Er zijn rechtstreekse treinverbindingen tussen de twee steden tegen een schappelijke prijs. Vertoef enkele dagen in de stad aan de Douro en zak nadien af naar de hoofdstad, plezier verzekerd!

Ook Porto is een parel!

Bezienswaardigheden in Lisboa

Qua oppervlak is Lissabon een ferme stad. De hoogtepunten liggen dan ook nogal verspreid. De hoofdstad ligt op de rechteroever van de Taag en is gebouwd op 7 heuvels. Dankzij die heuvels zijn er aanzienlijk wat hoogteverschillen. Ook de mooie uitzichtpunten zijn een gevolg van deze hoogteverschillen. De stad ligt aan de oever van de Taag en niet zo ver van de hoofdstad kan men enkele prachtige stranden opmerken. Een stad met stranden biedt altijd een meerwaarde. Zeker in het hoogseizoen kan men dan verkoeling opzoeken. Het verkennen begint in de historische binnenstad. Prachtige gebouwen, monumenten, parken en architecturale pracht kom je er tegen.

Een lijst opsommen met bezienswaardigheden doen we niet. We raden je aan om af te zakken naar Lissabon, kuier gezellig rond en ontdek alles zelf. Op voorhand even bladeren in een reisgids kan wonderen verrichten. Op die manier is het mogelijk om een kleine planning op te stellen. Immers, het is pas mogelijk om een stad te ontdekken indien men weet over de zaken die te ontdekken vallen. Ter plaatse even het infocenter binnenstappen en informeren naar belangrijke data voor de komende dagen is ook altijd interessant. Wie weet is er toevallig ergens een gratis feest in het centrum.

Net zoals in alle andere steden is het ook mogelijk om te genieten van bepaalde gratis zaken in de stad. Naast de standaard zaken – slenteren doorheen het historische centrum en de prachtige gebouwen aanschouwen, zijn dit de zaken die men in Lissabon volledig kosteloos kan ondernemen:

Gratis in de Portugese hoofdstad

prachtige panorama’s

Lissabon is gebouwd op 7 heuvels. Tijdens het wandelen komt men dan ook aardig wat hoogteverschillen tegen. De zogenaamde Miradouros zijn vaak volledig gratis te betreden. Het zijn de uitzichtpunten van de stad. Sommige punten hebben wat meer te bieden dan de andere, maar over het algemeen is het hier heerlijk vertoeven. Voornamelijk in het hoogseizoen zijn een hoop mensen tot de late uurtjes aanwezig op deze punten. Vaak kan men er een kleine bar opmerken. Een drankje nuttigen in combinatie met een prachtig zicht over de stad, het is de ideale combinatie. Een fles lokale portwijn kopen in een plaatselijke winkel en deze nuttigen met het reisgezelschap is een goedkoper – maar even leuk – alternatief.

Heerlijk wandelen

Wandelen in de historische wijken Alfama, Baixa en Bairro Alto. De prachtige gebouwen aanschouwen en even uitrusten op de historische pleinen is in vele steden een gratis bezigheid. Wandelschoenen aantrekken is de boodschap. De beste manier om een stad te verkennen is al wandelend. De volgende tip – een free walking tour – is ook al wandelend.

Free walking tour

Zoals in vele grootsteden kan men ook deelnemen aan verschillende gegidste tochten. Op die manier leert men de stad kennen. Ontdek de mooiste plekjes van de stad en leer wat omtrent de rijke historie van de stad. Echt gratis is het eigenlijk niet, want op het einde van de tocht verwacht de gids natuurlijk loon naar werken in de vorm van een fooi. De free walking tours zijn bezig aan een ferme opmars en vaak kan men kiezen uit verschillende thema’s (algemeen, historie, avond).

Meer gratis

  • De Feira da Ladra – de Dievenmarkt – is een opéénstapeling van kraampjes alwaar men eigenlijk alles kan vinden. Iedere dinsdag en zaterdag, van zonsopgang tot zonsondergang kan men de markt bij de Arco do São Vicente opmerken.
  • Jardim do Principe Real en Jardim da Estrela

Genieten is de boodschap. Veelal kan de baliemedewerker van het hotel vaak ook vol liefde vertellen omtrent de stad en de voornaamste bezienswaardigheden even markeren op een kaart. Die baliemedewerker woont wellicht al lange tijd in de stad en met wat geluk komen er ook wat onontdekte plekjes aan bod. Hoogtijd om zelf even Lissabon te bezoeken dus. Op amper twee uurtjes vliegen voor de meeste Belgen en dus absoluut een citytrip vlakbij.

Wil je blijven overnachten?

Zoek je een hotel of accommodatie om bij te overnachten? Bekijk voor de beste aanbiedingen op Booking.com, Hotelspecial.be, en Trivago.be.