Citytrip dichtbij

Ardennen Citytrips

10 hoogtepunten in de Belgische Ardennen

De Ardennen, gelegen in het zuidoosten van België vormen eigenlijk als het ware een land op zich. Mensen die er voor kiezen om hier hun vakantie door te brengen wanen zich dan ook stiekem een beetje in het buitenland. De Ardennen kenmerken zich door een afwisselend landschap waarin niet alleen tal van oude dorpjes, maar ook gezellige stadjes zijn terug te vinden. Daarnaast vormen de Ardennen ook een zeer geliefkoosde bestemming voor de meer avontuurlijk aangelegde reizigers. In ieder geval, ben jij ook van plan om naar de Ardennen op vakantie te gaan, maar kan je nog wel enkele interessante tips gebruiken? Wij hebben alvast tien erg leuke dingen om te doen in de Ardennen voor jou op een rijtje gezet.

1.) Maak kennis met het strategisch gelegen ‘La Roche’

Misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van de Ardennen is het kasteel van La Roche. De ruïne van dit ooit zo imposante kasteel is op vandaag nog altijd te bezoeken. Verspreid over de stad La Roche zijn heel wat leuke cafés en restaurantjes terug te vinden die in het bijzonder tijdens de zomermaanden altijd gezellig vol zitten. La Roche wordt niet alleen druk bezocht door cultuurliefhebbers, daarnaast is het ook de startplaats voor heel wat avontuurlijke en / of sportieve activiteiten. Hier starten niet alleen heel wat wandeltochten, daarnaast kan je hier ook diverse mtb-routes terugvinden en is het mogelijk om deel te nemen aan een kajaktocht. Vergeet overigens ook niet om even kennis te maken met de bossen evenals de heuvels rondom La Roche. Ook deze zullen je waarschijnlijk diverse malen met verstomming slaan.

2.) Durbuy – ontdek ’s werelds kleinste stadje

Durbuy mag zich ’s werelds kleinste stadje noemen. Dit sfeervolle, Middeleeuwse stadje staat er om bekend uitstekend bewaard te zijn gebleven. Ondanks het feit dat Durbuy uiteraard slechts over een bescheiden karakter beschikt moet het gezegd dat hier heel wat leuke bars, winkeltjes en restaurants zijn terug te vinden. Bovendien geldt ook voor dit kleine stadje dat ze zonder probleem dienst kan doen als uitvalsbasis voor een bezoek aan de omgeving. Zo kan je vanuit Durbuy heel wat verschillende tochten ondernemen met niet alleen de kajak, maar ook met een quad. In de buurt van Durbuy zijn eveneens zogenaamde ravelpaden terug te vinden. Deze zijn uitermate geschikt voor de wat meer langzame deelnemers aan het verkeer.

3.) De brouwerijen van de Ardennen bezoeken

Er gaat eigenlijk niets boven een lekker Belgisch biertje. Tijdens een verblijf in de Ardennen kan je kennismaken met enkele uitstekende brouwerijen. Het gaat hierbij onder meer om de Chouffe brouwerij welke is gelegen in Achouffe evenals om de Abdij de Orval. In principe is het in elke brouwerij wel mogelijk om een rondleiding te krijgen. Tijdens deze rondleiding kom je meer te weten over niet alleen het brouwproces, maar ook over de geschiedenis van de brouwerij. Zeker voor de liefhebbers is dit absoluut een aanrader van formaat!

4.) Wees onder de indruk van het oorlogsmuseum van Bastogne

Het is algemeen bekend dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog behoorlijk heftig strijd is geleverd in de Ardennen. In het bijzonder tijdens de winter van het jaar 1944 werden de Ardennen geplaagd door zware gevechten. De stad Bastogne, waar op dat ogenblik heel wat geallieerde militairen waren gevestigd werd volledig omsingeld door de Duitsers. Uiteindelijk werd de strijd echter winnend afgesloten door de geallieerden waardoor de Duitse troepen alweer een cruciale nederlaag hadden geleden. Niet alleen het oorlogsmuseum, maar ook het herdenkingsmonument in Bastogne herinneren aan deze donkere bladzijde uit de geschiedenis

van de Ardennen. Absoluut de moeite waard om te bezoeken in ieder geval.

5.) De watervallen van Coo

Natuurliefhebbers zullen bij een bezoek aan de Ardennen uiteraard ook even de locatie van de watervallen van Coo willen bezoeken. Dit is dan ook ongetwijfeld één van de belangrijkste en bekendste attracties van de regio. Deze watervallen zijn gelegen in de rivier de Amblève en liggen in de directe nabijheid van Plopsa Coo. Ook dit populaire attractiepark is, zeker voor gezinnen, een absolute aanrader om te bezoeken tijdens een vakantie in de Ardennen.

6.) Duik onder de grond in de grotten van Hotton en Han

De geologische samenstelling van de Ardennen heeft er voor gezorgd dat er verspreid over de regio enkele interessante grottenstelsels te bezoeken zijn. De bekendste van deze grotten zijn uiteraard de grotten van Remourchamps, de grotten van Hotton evenals natuurlijk ook de grotten van Han. Deze laatste zijn veruit de bekendste, niet in het minst omwille van hun ligging door de rivier de Lesse. Het is mogelijk om een begeleide tour te boeken met een gids welke je kennis laat maken met alle verschillende zalen die deel uitmaken van dit adembenemend mooie grottenstelsel.

7.) Spa, ooit één van de belangrijkste kuuroorden van Europa

Ondanks het feit dat Spa tegenwoordig niet meer de stad is van weleer moet het gezegd dat een bezoek aan de oude kuuroord gebouwen nog steeds een absolute aanrader is. In het plaatselijke museum kan je bovendien kennismaken met de geschiedenis van deze plaats. Ondanks het feit dat Spa tegenwoordig misschien net wat minder tot de verbeelding spreekt dan vroeger moet het gezegd dat je er toch nog steeds lekker kan vertoeven.

8.) Stavelot, een populaire plaats voor wielertoeristen

Er zijn menig aantal goede redenen aan te halen waarom een bezoek brengen aan het plaatsje Stavelot zeker een aanrader kan zijn. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat deze plaats bijzonder populair is bij wielrenners. Zij kiezen er vooral op mooie zomerdagen voor om te proberen om de ‘Col de Stockeu’ te beklimmen. Halverwege is hier natuurlijk het bekende beeld terug te vinden van Eddy Merckx. Ben jij helemaal geen wielertoerist? Ook dan kan een bezoek brengen aan Stavelot nog steeds de moeite waard zijn. In de abdij zijn namelijk drie verschillende musea terug te vinden waaronder deze van het circuit van Francorchamps.

9.) Voel de adrenaline op of langs het circuit van Francorchamps

Het circuit van Francorchamps welke in de buurt van Spa is gelegen mag zich één van de belangrijkste racecircuits noemen van de Benelux. Met de nodige regelmaat worden hier (belangrijke) races gehouden. Wanneer er hier geen wedstrijden worden gereden is het mogelijk om even een kijkje te nemen achter de schermen van het circuit. Mensen die over een licentie beschikken kunnen overigens op speciale dagen over het circuit rijden. Daarnaast wordt het circuit op verschillende dagen van het jaar eveneens opengesteld voor de gewone man om even met zijn of haar auto op te racen.

10.) Heerlijk sporten tijdens jouw verblijf in de Ardennen

Zowel op cultureel vlak als voor wat de natuur betreft hebben de Ardennen haar bezoekers ongelofelijk veel moois te bieden. Dit gezegd zijnde is het ook zo dat de actieve reizigers hier optimaal aan hun trekken komen. Je kan in de Ardennen dan ook niet alleen geweldige wandelingen maken, daarnaast kan je hier ook lekker fietsen, is het mogelijk om met de kano te varen en zijn er mooie klim en klauter paden terug te vinden. Wil jij je graag even lekker uitleven met de racefiets? Ook daarvoor ben je in de Ardennen beslist aan het juiste adres!

Wil je blijven overnachten?

Zoek je een hotel of accommodatie om bij te overnachten? Bekijk voor de beste aanbiedingen op Booking.com, Hotelspecial.be, en Trivago.be.