Citytrip dichtbij

Citytrip Brugge

Of je er nu al eens bent geweest of van plan bent om de stad voor de eerste keer te bezoeken, Brugge gaat je absoluut een bijzondere ervaring opleveren. Ontdek de spannende bezienswaardigheden van de UNESCO-werelderfgoedstad tijdens je verblijf, wandel door de smalle straatjes, geniet van heerlijke Belgische chocolade en overnacht in historische hotels.

Want dat Brugge enorm veel te bieden heeft staat vast. Kasseistraatjes, indrukwekkende gebouwen, middeleeuwse flair en spannende bezienswaardigheden maken Brugge tot een van de meest bijzondere steden in België.

Het stadspanorama creëert een unieke sfeer en geeft je het gevoel dat je in een middeleeuwse film of boek bent beland. Kleine steegjes, speelse bruggen en de Grote Markt met zijn indrukwekkende gebouwen bepalen verder nog het stadsbeeld.

In dit artikel hebben wij dan ook de beste en meest bijzondere bezienswaardigheden voor je op een rij gezet!

De betoverende binnenstad van Brugge

Hoewel de binnenstad natuurlijk wel een heel breed begrip is, is dit gedeelte van de stad ook eigenlijk één grote bezienswaardigheid te noemen.  Dit historische centrum nodigt je dan ook meteen uit voor een ontspannen wandeling. Een wandeling waarbij je je ogen uitkijkt.

Het centrum van Brugge zou namelijk ook het perfecte decor kunnen zijn voor een middeleeuwse film en is hierdoor de eerste bezienswaardigheid binnen het artikel. Toeristen van over de hele wereld slenteren door de pittoreske oude binnenstad, genieten van heerlijk eten en drinken in kleine restaurantjes en cafés op het historische marktplein of maken een boottochtje door de romantische reien.

In het honderden jaren oude centrum van de stad zijn er geweldige gerestaureerde hotels en authentiek pensions te vinden. Daarnaast geven de vele kerken en de beroemde Grote Markt (waar we zo nog verder op ingaan) een kijkje in de Belgische geschiedenis.

Neem daarom zeker een kijkje op de vele geplaveide straten en tussen de middeleeuwse gebouwen van de stad!

Grote Markt

We hadden het er al even kort over, maar in het hart van de stad is de Grote Markt gelegen, Dit is het bruisende hoofdplein van Brugge, dat aan alle kanten omgeven door fraaie gebouwen uit verschillende periodes.

De oostelijke zijde wordt gedomineerd door het neogotische Provinciaal Hof, dat dateert uit de 19e eeuw en de zetel vormt van het West-Vlaamse provinciebestuur. Aan de westzijde, , ligt het sfeervolle bakstenen 15e eeuwse Huis Bouchoute.

Op de tegenoverliggende hoek staat vervolgens de Craenenburg waar in de 15e eeuw, een Habsburgse keizer gedurende 2 maanden gevangen werd gehouden door de Brugse burgers. Hij werd pas bevrijd nadat hij ermee akkoord ging het gezag van de regerende Regentenraad te respecteren en zich terug te trekken met al zijn troepen. Het mag duidelijk zijn dat deze plek over de nodige historie beschikt.

De beste manier om al deze pracht en praal te bewonderen is om je gewoon even aan te sluiten bij de menigte bezoekers en de lokale bevolking in een van de vele cafés op de Markt en een tijdje te genieten van al het moois om je heen.

Stadhuis

Aan de zuidoostkant van de Burg staat het Brugse stadhuis. Het is een van de oudste in stadhuizen in België en werd gebouwd tussen de 14e een 15e eeuw. De gevel van het gotische gebouw is schitterend te noemen en heeft een eigen unieke stijl.

Beelden van de graven van Vlaanderen zijn hier te vinden en binnen mag je de grote gotische zaal op de eerste verdieping ook zeker niet missen.  

Belfort van Brugge

Als je een aantal dagen in Brugge verblijft, of er zelfs maar één dag te vinden bent, mag een bezoek aan het Belfort zeker niet ontbreken.

De ruim 80 meter hoge toren op het centrale marktplein is hét icoon van Brugge. De beklimming is wellicht een beetje inspannend met 366 treden, maar eenmaal boven aangekomen zal je merken dat het de moeite meer dan waard is. Alleen al de weg naar de top zorgt voor een paar verrassingen. Zo kun je onderweg stoppen bij de oude schatkamer en het uurwerk. Als je dan nog verder naar boven klimt, heb je vervolgens alle ruimte om even te ontspannen en te genieten van het schitterende uitzicht!

Chocolade en chocolademuseum

Voor de zoetekauwen onder jullie is Belgische chocolade in Brugge natuurlijk een must. Het land, en de stad zelf, staat bekend om de heerlijke chocolade die je dan ook zeker even moet proeven. Een bijzonder ongewone chocolaterie is de chocoladelijn van Dominique Persoone. Hier zijn allerlei sculpturen en items gemaakt van chocolade.

Maar ook een bezoek aan het echte chocolademuseum mag zeker niet ontbreken. Hier krijg je namelijk een uitgebreid inzicht in de geschiedenis van de beroemde Belgische chocolade. Ontdek alles van het begin van de productie tot de ontwikkeling en de verwerking. En dat allemaal op een spannend wijze.

Basiliek van het Heilig Bloed

Deze heilige basiliek staat op het centrale plein dat bekend staat als de Burg of het Burg-plein. De kerk staat bekend om de kristallen flacon die in de kerk wordt bewaard en die naar verluidt een druppel van het bloed van Christus bevat. Elk jaar in mei wordt deze heilige relikwie door de straten van Brugge gedragen in de processie van het Heilig Bloed.

Of religie nu wel of niet je interesse heeft, een bezoek aan de basiliek is de moeite in ieder geval meer dan waard. De gevel van de basiliek met zijn drie bogen in flamboyante stijl en prachtige beelden zijn hier al honderden jaren te vinden.

De basiliek zelf bestaat uit een onderkapel en een gotische bovenkapel, die relikwieën herbergt van de heilige Basiliek die door Robert II, graaf van Vlaanderen, uit Palestina werd meegebracht. Een schitterende wenteltrap leidt je vervolgens naar de haast magische bovenste kapel.

De Brugse Reien

Tijdens een wandeling door de stad kan het best zo zijn dat je een aantal keren aan een andere romantische stad in Europa moet denken. Heel vreemd is dit niet, want Brugge heeft op sommige plekken veel weg van Venetië.

Hoewel Venetië natuurlijk een eigen unieke uitstraling heeft, zijn de reien van Brugge ook een populaire bezienswaardigheid geworden. Vooral het prachtige water, de kleine huisjes die er langs staan en het groen van de bomen zorgen voor een prachtig aanzicht. Daarnaast voegen ze nog een stukje extra romantiek toe aan een stad die hier zeker al geen tekort aan had!

Wil je blijven overnachten?

Zoek je een hotel of accommodatie om bij te overnachten? Bekijk voor de beste aanbiedingen op Booking.com, Hotelspecial.be, en Trivago.be.