Citytrip dichtbij

Citytrip Brussel

De hoofdstad van België vormt de belangrijkste zetel van de Belgische Koninklijke Familie en is ook nog eens de hoofdstad van de Europese Unie. Bovendien is Brussel een opmerkelijk kleine en gemakkelijk te verkennen stad. Het is hiermee een ideale stad voor een citytrip in België.

In tegenstelling tot het traditionele Brugge en Gent, met hun hordes toeristen, is Brussel het belangrijkste economische en educatieve centrum van België, wat de stad een meer alledaags gevoel geeft dan andere steden. Hier krijg je een goed gevoel voor het Belgische leven, met vooral de typerende restaurant- en cafécultuur.

Hoewel Brussel misschien niet de sterattracties van andere Belgische steden heeft, heeft de hoofdstad meer dan genoeg te doen om hier een aantal dagen te verblijven. Zo vind je er talloze musea en kunstgalerieën van wereldklasse, maar de meer eigenzinnige bezienswaardigheden, zoals het Atomium, en een aantal prachtige overblijfselen van oude architectuur in de oude stadswijk zijn het bezoeken waard. Als je eenmaal klaar bent met al het pracht en praal van de stad, vergeet dan ook zeker niet om de beroemde chocolade van Brussel in te slaan.

Maar het is nu eerst tijd om de meest bijzondere bezienswaardigheden van deze Belgische hoofdstad te ontdekken!

De kleurrijke Grote markt

Het centrale ontmoetingspunt van de stad Brussel is absoluut de Grote Markt. Het centrale plein wordt beschouwd als een van de mooiste van Europa en is door de UNESCO zelfs uitgeroepen tot werelderfgoed. Als je hier eenmaal zelf bent beland snap je al snel waarom dit het geval is. Het plein is groot, indrukwekkend en schitterend te noemen. Daarnaast is het ook gewoon een plek waar mensen komen om te genieten van de gezelligheid en de sfeer.

Hier kun je namelijk even heerlijk genieten in een klein café dat uitzicht heeft op het indrukwekkende stadhuis. Een kopje koffie drinken op een mooiere plek in de stad dan deze zit er waarschijnlijk niet in. Gedurende de week is er hier ook plaats voor een grote bloemenmarkt, waar je de mooiste bloemen kunt kopen. Voor de liefhebbers is er ook een rommelmarkt. Want waar hier vroeger een eenvoudig woonhuis stond, staat ditzelfde huis nu vol met rommel van de Brusselse vlooienmarkten.

Na alle uitstapjes mag je in ieder geval niet vergeten om in de avond nog een keer terug te keren naar de Grote markt. Het is na zonsondergang namelijk op een prachtige wijze verlicht.

Manneken Pis

Langs de Rue de l’Etuve is de bekendste bezienswaardigheid van Brussel, Manneken Pis, meestal belegerd door een menigte toeristen. Hoewel de geschiedenis van dit iconische standbeeldje teruggaat tot maar liefst de 14e eeuw, is er verder niet veel bekend over de oorsprong van Manneken Pis.

Het standbeeldje wordt echter omgeven door verschillende legendes. Volgens de ene is de fontein een gedenkteken voor een moedig kind dat een vuurgevecht afweerde, volgens een andere herdenkt hij de zoon van een graaf die is bezweken. Wat precies het verhaal is zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen.

Het huidige beeld werd in het begin van de 17e eeuw gemaakt door Jérôme Duquesnoy de Oude en is meerdere malen gestolen, maar werd gelukkig altijd weer teruggevonden. Tijdens grote feesten, evenementen en festivals in Brussel staat het bovendien beeld bekend om zijn klederdracht. Iets dat uiteraard ook weer voor het nodige bekijks zorgt.

Ondanks de drukte is een bezoek brengen aan deze iconische plek in Brussel absoluut iets dan niet mag ontbreken tijdens je verblijf aan de Belgische hoofdstad.

Sint-Michielskathedraal

Deze gotische kerk is opgedragen aan Sint-Michiel en Sint-Goedele en hoewel er al in de 13e eeuw met de bouw werd begonnen, is de kerk pas in de 15de eeuw voltooid. Alleen al de gevel van het gebouw is indrukwekkend te noemen en is boven de majestueuze brede trap te vinden. Bovendien wordt de gevel bekroond met twee bijna 70 meter hoge torens.

Het prachtig interieur is luxueus ingericht en herbergt enkele schitterende glas-in-loodramen. Ga ook zeker even naar de transepten om de mooiste voorbeelden te zien van Karel V en Isabella van Portugal en het Hongaarse koningspaar Lodewijk II en Maria. Sluit vervolgens de tour af bij de kapel van het Heilig Sacrament. Een magische plek voor liefhebbers van kunst, cultuur en religie.

Atomium

Samen met Manneken Pis is het Atomium absoluut de bekendste bezienswaardigheid van Brussel. En hoewel het een beetje moeite en een ritje met de tram kost om hier uiteindelijk te belanden, is de bizarre 102 meter hoge stalen en aluminium structuur, ontworpen door de architect André Waterkeyn voor de Wereldtentoonstelling van Brussel in 1958, iets dat je eigenlijk niet mag missen.

Het gebouw vertegenwoordigt een ijzermolecuul dat enorm is uitvergroot. Het is met recht een van de meest iconische plekken van Brussel te noemen. Neem daarom zeker even de moeite om dit bijzondere bouwwerk in het echt te kunnen bekijken!

Jubelpark

Het Jubelpark werd aan het einde van de 19e eeuw opgericht om de 50ste verjaardag van het land te herdenken. Het middelpunt is het monumentale Jubelpark, waarvan de twee vleugels –  die aan het begin van de 18e eeuw met elkaar verbonden werden door een massieve triomfboog – twee van de meest interessante musea van Brussel herbergen.

Het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is de thuisbasis van een van de meest uitgebreide tapijtcollecties ter wereld en het Koninklijk Museum van het Leger en van de Militaire Geschiedenis geeft een inzicht in de ontwikkeling van de militaire technologie en van de grote veldtochten op Belgische bodem.

De Europese wijk

Of je nu wel of geen interesse hebt in de politiek; de Europese wijk in Brussel hoort simpelweg gewoon thuis op het lijstje met de mooiste bezienswaardigheden.

De Europese Unie heeft hier bovendien haar hoofdkwartier, wat absoluut het hoogtepunt van de wijk is. In de wijk, die met zijn moderne architectuur een schril contrast vormt met de rest van de stad, zie je onder andere het beroemde Berlaymont, de zetel van de Europese Commissie, maar ook de plaatsen waar de Europese Raad en het Parlement elkaar ontmoeten.

Voor degenen die echt geïnteresseerd zijn, zijn er zelfs gratis rondleidingen in het Europees Parlement en heb je de mogelijkheid om een vergadering bij te wonen. Maar ook als je besluit om het hoofdkwartier niet bezoeken, is alleen al een kijkje nemen in deze bijzondere wijk de moeite meer dan waard!

Wil je blijven overnachten?

Zoek je een hotel of accommodatie om bij te overnachten? Bekijk voor de beste aanbiedingen op Booking.com, Hotelspecial.be, en Trivago.be.